Uspješan nastavak ugovaranja i realizacije na programu motora

KONČAR – Generatori i motori d.o.o. za proizvodnju (GIM), unatoč izazovnoj i vrlo nestabilnoj situaciji na tržištu, te dodatnim rizicima uzrokovanih nedavnim poremećajima, uspješno je nastavilo s poslovanjem u tekućoj godini na programu motora.

Društvo je u prva četiri mjeseca za britanskog partnera, vodećeg proizvođača kompresora u svijetu, isporučilo ukupno 15 niskonaponskih bezosovinskih kompresorskih motora snaga u  rasponu od 230 kW do 550 kW, projektiranih i proizvedenih prema specifičnim zahtjevima ovog kupca. Dugogodišnja suradnja, kvaliteta proizvoda te stabilnost i pouzdanost Društva kao renomiranog europskog proizvođača motora pokazali su se ključnim konkurentskim prednosti u vremenu neizvjesnosti i poremećaja u dobavnom lancu.

Krajem travnja, domaćem kupcu je isporučen visokonaponski asinkroni kavezni motor tip  9ATJ 407-04 osnovnih podataka 500 kW, 3000 V u 1492 o/min u protueksplozijskoj zaštiti namijenjen za pogon visokotlačne klipne amonijačne pumpe u kemijskoj industriji. Motor je isporučen kao zamjena za postojeći motor Društva proizveden prije više od 40 godina. Tijekom nuđenja kupac nije dvojio oko odabira dobavljača novog motora.

Društvo je također i u ožujku sklopilo ugovor sa jednim domaćim kupcem za četiri nova motora tip 9ATJ 407-02 osnovnih podataka 500 kW, 6600V i 2980 o/min u protueksplozijskoj zaštiti namijenjenih pogonu plinskih turbina. Završetak realizacije se planira do kraja 2022.

U najavi su još tri projekta za naftnu industriju na domaćem tržištu čija se realizacija očekuje u idućoj godini što je još jedan dokaz da se domaći kupci više pouzdaju u kvalitetu domaćeg proizvođača, birajući ga često ispred cjenovno jeftinijih, konkurentskih proizvođača.

Bezosovinski kompresorski motori