Končar potpisao ugovor za izgradnju MHE Otočac

Jučer, 11. listopada, u Otočcu je KONČAR – Inženjering d.o.o. s tvrtkom Male hidre d.o.o. potpisao Ugovor za izgradnju Male hidroelektrane Otočac (MHE Otočac), koja predstavlja dodatni energetski kapacitet te povećava energetsku iskoristivost postojećeg derivacijskog sustava HE Senj, odnosno rijeke Like. Planirana priključna snaga elektrane iznosi 1,5 MW, a čine je tri odvojene proizvodne jedinice svaka snage 500 kW.

Proizvodna jedinica  sastoji se od generatora s permanentnim magnetima,  turbine s promjenljivom brzinom vrtnje i statičkog pretvarača za spoj na mrežu. Generator i turbina rezultat su istraživačko-razvojnog projekta sufinanciranog iz  Europskog fonda za regionalni razvoj, kojim je razvijen novi, ekološki prihvatljiv proizvod koji se može nakon isteka životnog vijeka reciklirati, a njegov rad, niti u slučaju havarije, ne zagađuje okoliš. Razvijeno i ispitano u simuliranim uvjetima, ovo originalno tehničko rješenje koristi i nanotehnologiju, a također je razvijen i sustav  za trajni daljinski nadzor.

Proizvod je namijenjen globalnom tržištu iskorištavanja hidroenergije s niskim padom vode bez velikih brana i akumulacija, čime se izbjegava nepoželjan utjecaj na okoliš. Većinu komponenata, poput generatora, statičkog pretvarača, sustava upravljanja, transformatora i sklopnih blokova, proizvesti će KONČAR, dok će se ostala oprema proizvesti na lokalnom tržištu. Ovakvo rješenje idealno je za buduće planirane projekte hidroelektrana s desetak agregata na jednoj niskoj brani ili mostu, poput projekta Zagreb na Savi.

Istraživanjem i razvojem potopljenog agregata za hidroelektrane s niskim padom vode omogućuje se prošireno korištenje hidroenergije uz minimalni utjecaj na okoliš, čime KONČAR daje dodatan doprinos u provedbi zelene tranzicije i osigurava povećanje tržišnog udjela u ovom segmentu poslovanja.