Uspješno provedeno završno tvorničko ispitivanje i isporuka generatora za švicarsko tržište

KONČAR – Generatori i motori (GIM) s turbinskim partnerom iz Austrije sklopilo je 2020. godine ugovor za proizvodnju i isporuku dvaju horizontalnih sinkronih generatora s beskontaktnom uzbudom i pripadajućom opremom za Malu hidroelektranu (MHE) Augand u Švicarskoj, a čija je realizacija završena u ugovorenom roku u rujnu 2022. godine.

Osnovne značajke sinkronih generatora su 5200 kVA, 6300 V i 428,6 o/min. Generatori će biti ugrađeni jedan pored drugog i zrcalno su simetrični. Sama konstrukcija generatora morala je biti posebno optimirana zbog ograničenja pristupnih putova do elektrane.

Nadzor tijekom realizacije projekta, od projektiranja, raznih etapa proizvodnje do ispitivanja u tvornici provelo je poduzeće BKW Energie iz Švicarske. Suradnja s partnerima iz Austrije i inženjerima iz BKW-a bila je vrlo zanimljiva s obzirom na to da su se kontinuirano razmjenjivala tehnička rješenja u svrhu optimizacije elektromehaničke opreme. Pritom posebno treba istaknuti tehnički ured koji je unatoč relativno dugoj realizaciji ugovora uspješno udovoljio svim tehničkim zahtjevima i izazovima tijekom projekta.

Valja napomenuti da je GIM za ovo specifično i tehnički zahtjevno tržište dosad isporučio ukupno pet kompaktnih generatora, od kojih čak tri u posljednjih deset mjeseci. U suradnji s partnerom GIM nastavlja nuđenje elektromehaničke opreme za male hidroelektrane u Švicarskoj.