Počele aktivnosti u sklopu projekta Nam Sam 3 u Laosu

Društvo KONČAR – Generatori i motori (GIM) započelo je s aktivnostima u sklopu projekta Nam Sam 3 u Laosu. Naime, u listopadu 2021. godine, nakon nekoliko krugova dugotrajnih pregovora, GIM je potpisao ugovor za projektiranje, proizvodnju, tvorničko ispitivanje i transport triju generatora te isporuku pripadajućih sustava uzbude i sustava monitoringa za projekt Nam Sam 3.
Nam Sam 3 je greenfield projekt izgradnje nove hidroelektrane s tri vertikalne jedinice s Francis turbinama, pojedinačne snage 61,7 MVA, na rijeci Nam Sam u regiji Houaphan u Laosu. Za isporuku hidromehaničke opreme izabrana je indijska podružnica velikog renomiranog proizvođača turbina čiji je podizvoditelj GIM.
Buduća HE Nam Sam 3 proizvedenu električnu energiju će iz Laosa isporučivati putem postojeće 220 kV distributivne mreže u Vijetnam kako bi se riješio problem nedostatka električne energije u susjednim dijelovima Vijetnama. Njezina očekivana godišnja proizvodnja električne energije je 626 GWh.
Opseg ugovornih obveza GIM-a, uz tri generatora, rezervne dijelove, specijalne alate i naprave, obuhvaća i isporuka triju statičkih sustava uzbude KONČAR – Elektronike i informatike te triju sustava monitoringa KONČAR – Instituta za elektrotehniku, kao i nadzor nad montažom i puštanje u pogon.
Projekt je trenutačno u fazi građevinskih radova, a završetak montaže generatora i prateće opreme te njihovo puštanje u pogon očekuje se u prvom kvartalu 2024. godine.
Ovim projektom GIM nastavlja jačati svoju prisutnost u zemljama jugoistočne Azije.