Otvaranje novih tržišta te nastavka ugovaranja na postojećim

HE Burfell

Krajem kolovoza Končar GIM potpisao je ugovor sa islandskom elektroprivredom za projekt revitalizacije hidroelektrane Burfell.

Iako je Končar GIM već dugo prisutan na nordijskom tržištu ovo je prvi direktan ugovor na Islandu.

Hidroelektrana Burfell nalazi se 125 kilometara jugoistočno od grada Reykjavika, na rijeci Thjorsa. Ukupno je instalirano 6 vertiklanih generatora proizvođača Toshiba, pojedinačne snage 50,6 MVA.

Revitalizacija generatora rađena je 1996. godine ali su problemi na statorskom namotu i dalje prisutni. Iz toga razloga kupac se odličio na kompletnu zamjenu statora generatora G4.

Opseg ugovora je isporuka novog statora i rezervnih dijelova, transport, nadzor nad montažom te puštanje u pogon.

Završetak projekta se očekuje u listopadu 2022.

HE Ering-Frauenstein

Trenutno je u realizaciji projekt isporuke novog generatora G3 za austrijsku elektroprivredu koji je ugovoren u kolovozu 2020. Do kraja rujna 2021. Končar GIM će završiti izradu novog statora, a do kraja studenog 2021. izradu novog rotora generatora G3. Demontaža postojećeg generatora G3 započeti će krajem rujna 2021., a završetak montaže te puštanje u pogon se očekuje krajem ožujka 2022.

Budući da je kupac zadovoljan sa napretkom projekta G3 odlučio se krajem kolovoza 2021. aktivirati dodatnu opciju iz postojećeg ugovora za isporuku novog generatora G2.

Opseg dodatne narudžbe je isporuka novog generatora G2 sa pripadajućim rezervnim dijelovima te alatima i napravama, demontaža postojećeg generatora, montaža te puštanje u pogon novog generatora. Elektrana se nalazi na granici Austrije i Njemačke u blizini grada Simbach am Inn. U razdoblju od 1939. do 1942. instalirane su 3 jedinice za potrebe tvornice aluminija Innwerk AG. Tehničke specifikacije generatora su 33,5 MVA, 10,5 kV, 68,2 rpm, 50 Hz, p.f. 0,9. Iako je kupac austrijska elektroprivreda, ova pogranična elektrana na rijeci Inn službeno se vodi kao projekt u Njemačkoj. Specifičnost projekta je što se kompeltan stator i rotor zbog svojih gabarita i tehničkih zahtjeva slažu (montiraju) na terenu. Prostor za slaganje rotora nalazi se unutar elektrane dok je prostor za slaganje statora izvan elektrane zbog čega je GIM morao osmisliti riješenje izrade grijanog i hlađenog šatora kako bi se održavala konstantna temperatura zbog tehničkih zahtjeva montaže.

HE Burfell

HE Burfell

HE Ering-Frauenstein

HE Ering-Frauenstein