Ugovaranje u Austriji

 

Nakon višemjesečnog nuđenja i pregovora putem telekonferencija, bez posjeta elektrani, uslijed novih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom, KONČAR – Generatori i motori (GIM) je u ožujku ove godine potpisalo prvi direktan ugovor za renomiranog austrijskog kupca.

HE Schwarzach se nalazi u Istočnom Tirolu, izgrađena je 2007. godine i za sada u pogonu ima jedan agregat. Trenutno se realizira ranije planirano proširenje s drugim agregatom. GIM isporučuje novi generator snage 12,5 MVA, 6,3 kV, 500 o/min, novi sustav beskontaktne uzbude koji će isporučiti KONČAR Elektronika i informatika, rezervne dijelove i obuku osoblja kupca, te u opsegu ima montažu i puštanje u pogon generatora.

Zbog tehničkih zahtjeva za nove generatore kako ovog tako i drugih kupaca na tržištu Austrije, Njemačke i Švicarske, potrebno je organizirati vitlanje rotora u tvornici, te probnu montažu prije otpreme na teren. Iz tog razloga dijelovi generatora trebaju biti dovršeni u GIMu do 12. mjeseca ove godine, a otprema na teren je planirana u 2. mjesecu slijedeće godine. Završetak radova na terenu predviđen je u srpnju 2022. godine.