Uspješno dobiven novi veliki ugovor u Švedskoj

Krajem rujna 2021. godine društvo Končar-generatori i motori (GIM) je uspješno potpisalo još jedan veliki ugovor u Švedskoj. Iako je GIM već dugo vremena prisutan na Skandinavskom tržištu te je teritorij kraljevine Švedske jedan od najznačajnih tržišta na kojem GIM nudi i realizira svoje projekte važno je istaknuti da je ovaj ugovor sklopljen sa relativno novim kupcem koji u svojem portfelju ima nekoliko značajnih hidroelektrana te raspolaže u cijelosti ili dijelom sa 21 hidroelektranom i ukupnom prosječnom proizvodnjom od 1,112 GWh godišnje. Kupac je dio grupacije koja većinu svojeg poslovanja usmjerava na eksploataciju i održivo raspolaganje šumama, proizvodnju građevinskog materijala od drva te zelene i održive proizvode od kartona i papira.

GIM je realizirao već jedan manji ugovor sa ovim kupcem prije nešto više od deset godina kada je uspješno projektiran, proizveden i pušten u pogon kompaktni generator snage 6,2 MVA (6.6 kV i 333.3 min-1) na HE Iggesund.  Novi ugovor je puno većeg opsega i radi se revitalizaciji postojećeg generatora na HE Junsterforsen koji je proizveden 1961. godine te se nalazi na rijeci Faxälven u Švedskoj, skoro 800 km sjeverno od Stockholma na samoj granici sa Norveškom. HE Junsterforsen se sastoji od jednog generatora snage 33 MVA (11 kV, 187,5 min-1) koji će sada biti obnovljen i nadograđen kako bi nova snaga bila 40 MVA. Cjelokupni posao obuhvaća demontažu postojećeg generatora, izradu novog statora, rotora, osovine, sustava temeljenja, statičke uzbude, obnovu nosača, ležajeva i ostalih dijelova te montažu, puštanje u pogon, probni rad i obuku osoblja na elektrani do kraja 2024. godine.

Važno je istaknuti da je nuđenje ovog projekta trajalo gotovo tri godine te GIM nije bio samo jedan od ponuđača već je bio i većim dijelom savjetnik budućem kupcu po pitanjima izvedivosti određenih tehničkih prijedloga, usmjeravao na ekonomična i održiva rješenja te kontinuirano predlagao radni okvir na koji način, u kojem opsegu i sa kojom dinamikom ovaj projekt treba izvesti kako bi investicija bila optimalna i dugoročno održiva. Način na koji je ovaj projekt nuđen i ugovoren govori o tome što GIM predstavlja na tržištu Švedske i može biti primjer kako se dugoročno gradi reputacija podražavajućeg proizvođača kvalitetnih i pouzdanih generatora.