Ugovoren prvi posao u povijesti za hidroelektrane na tržištu Japana

Sredinom svibnja 2021. godine društvo Končar- Generatori i motori (GIM) je ostvarilo nemjerljiv iskorak na Azijskom tržištu. Naime, nakon dvogodišnjeg kontinuiranog procesa nuđenja i pregovora  GIM je po prvi put u svojoj povijesti dobio ugovor u Japanu. Opseg isporuke potpisanog ugovora je projektiranje, proizvodnja i nadzor pri montaži tri generatora za dvije različite male hidroelektrane. Prva faza projekta će biti gotova uspješnim puštanjem u pogon sinkronog generatora nominalne snage 5,2 MVA (240 min-1) na maloj hidroelektrani Shin Sakagami dok će druga faza projekta biti gotova jednom kada se pusti u pogon sinkroni generator nominalne snage 5,2 MVA (240 min-1) i asinkroni generator nominalne snage 0,546 MW (366 min-1) na maloj hidroelektrani Shin Utsubo.

Ovaj ugovor predstavlja veliko zadovoljstvo i potvrdu za GIM te jasno pokazuje da su i najveće prepreke savladive ukoliko se poslu pristupa sa entuzijazmom i željom za kontinuiranim napretkom. Idejni projekt za obje male hidroelektrane je bio suprotan praksi s kojom se GIM susreće na ostalim tržištima. Natječajni zahtjevi su bili teško izvedivi, pomalo nametljivi i u početku nije bilo previše nade da će japanski konzultanti biti otvoreni za tehnička rješenja koja nisu standardna na hidroelektranama u Japanu. Međutim, nakon detaljnih objašnjenja i dokaza da su GIM-ova rješenja izvedena, uspješna i kvalitetna japanski kupci su odlučili prilagoditi natječajne zahtjeve te dati šansu europskim inženjerskim praksama kako u pogledu izvedbe generatora tako i u vidu cijelog projekta.

Ovaj ugovor je nastavak uspješne sinergije između GIMa i renomiranog austrijskog izvođača turbina, te u slijedeće tri godine predstoji dokazati i opravdati dobiveno povjerenje od japanskih konzultanata. Uostalom, ovo je prvi put da su se japanski investitori odlučili za ponuđača generatora iz Europe pa GIM ovdje ne predstavlja samo sebe, već kao pionir otvara tržište i drugim proizvođačima iz EU.